Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Is uw brandverzekering winterproof?
Bescherming Volgen De categorie volgen
21 DEC

Is uw brandverzekering winterproof?

21.12.2023
Christel Peeters – Product Owner Living - Tribe Life & Non-Life Protect Insurance
Christel Peeters Product Owner Living - Tribe Life & Non-Life Protect Insurance
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 20.12.2023 15:39
Gepubliceerd op 21.12.2023 06:39
De winter is in het land. Dat betekent helaas niet alleen winterpret, maar ook een verhoogde kans op vorst-, storm- en waterschade aan uw woning. Is uw brandverzekering nog up-to-date?
Een brandverzekering dekt meer dan brand alleen. Ook een aantal winterse risico’s zijn verzekerd. Denk bijvoorbeeld aan waterschade door een gesprongen leiding, of schade door storm of overstroming. Ook sneeuw- of ijsdruk veroorzaakt in een strenge winter soms schade aan uw woning. Om problemen te voorkomen, neemt u best preventief een aantal maatregelen. Sluit bij vrieskou de toevoer naar de buitenkranen af en laat het water uit uw buitenleidingen lopen. Bij hevige sneeuwval controleert u best af en toe of de sneeuwlaag op uw dak niet te dik is en of uw dakgoten vrij zijn. Zo stroomt het water vlot weg.

Is de waarde van uw woning nog correct?

Schade is helaas nooit volledig uit te sluiten. Een check-up van uw brandverzekering helpt u onaangename verrassingen te vermijden. Dat doet u best jaarlijks, zeker bij grote veranderingen in uw leven. Een belangrijke vraag is of de waarde van uw woning nog up-to-date is. Liet u een veranda plaatsen of een extra woonruimte bijmaken? Of vormde u de zolder om tot een slaapkamer of hobbyruimte? Meld dat dan zeker aan uw verzekeraar en laat de verzekerde waarde zonodig aanpassen. Zo vermijdt u dat de evenredigheidsregel u de das omdoet. Als u verzekerd bent voor een te laag bedrag, vergoedt de verzekeraar de schade maar gedeeltelijk, naar evenredigheid met het verzekerde bedrag.

Welke waarborgen onderschreef u?

Controleer of uw brandverzekering nog voldoet aan uw verwachtingen.
  • Is uw inboedel correct verzekerd? Misschien groeide die over de jaren heen. Een systeem tot afschaffing van de evenredigheidsregel bespaart u veel zorgen.
  • Bent u verzekerd tegen diefstal? Mensen gaan daar vaak vanuit. Misschien vond u dat toen niet zo belangrijk en paste u het nooit aan.
  • Welke waarborgen onderschreef u? Is alleen uw woning verzekerd? Of ook uw tuin, zwembad, carport of jacuzzi?
Tot slot: overwintert u in het zuiden, licht dan zeker uw verzekeraar in. Bij een lange afwezigheid neemt het risico op diefstal en vandalisme toe, zodat extra maatregelen nodig zijn.

Wenst u meer informatie? Contacteer dan zeker uw relatiebeheerder.

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Christel Peeters Product Owner Living - Tribe Life & Non-Life Protect Insurance
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen

De inlichtingen en meningen opgenomen in onderhavig artikel zijn toelichtingen met een louter informatief karakter. Zij kunnen in geen geval beschouwd worden als adviezen of aanbevelingen van fiscale, juridische of andere aard. Zij houden geen rekening met uw persoonlijke situatie. Wij verzoeken u dan ook uw raadsman te contacteren vooraleer enige beslissing te nemen die rechtstreeks of onrechtstreeks gebaseerd is op de inlichtingen vervat in deze communicatie. Deze Algemene Bankvoorwaarden vormen het algemene kader van de conventionele relatie tussen BNP Paribas Fortis NV kredietinstelling met maatschappelijke zetel gevestigd is in 1000 Brussel, Warandeberg 3 - B.T.W. BE 0403.199.702 - RPR Brussel, onder het prudentieel toezicht van de Nationale Bank van België, Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel en de controle inzake beleggers- en consumentenbescherming van de Autoriteit van Financiële Diensten en Markten (FSMA), Congresstraat 12-14, 1000 Brussel en ingeschreven als verzekeringsagent onder FSMA-nr. BE 0403.199.702.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven