Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Overwinteraars, kijk uw brandverzekering na!
Bescherming Volgen De categorie volgen
16 NOV

Overwinteraars, kijk uw brandverzekering na!

16.11.2022
Koen Verdoodt – Director Marketing Mobility - Pricing & Digital Strategy
Koen Verdoodt Director Marketing Mobility - Pricing & Digital Strategy
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 15.11.2022 09:44
Gepubliceerd op 16.11.2022 06:44
Gaat u overwinteren in het Zuiden? Kijk dan vooraf uw brand- en diefstalverzekering na. Staat uw woning lange tijd leeg, dan moet u dat melden aan uw verzekeraar.
In een woning die lang leegstaat, neemt het risico op diefstal en vandalisme toe. Daarom stipuleren de meeste brandverzekeringen dat de dekking tegen diefstal en vandalisme alleen geldt bij ‘regelmatige bewoning’. Elke verzekeraar bepaalt zelf wat hij onder dit begrip verstaat. Sommige verzekeraars eisen dat u minstens 250 nachten per jaar thuis slaapt. Andere spreken van onregelmatige bewoning als u bijvoorbeeld 60 of 90 nachten na elkaar afwezig bent. Staat uw woning lange tijd leeg? Meld dat dan vooraf aan uw verzekeraar. Dan zal hij het contract aanpassen als dat nodig is. Uw verzekeraar heeft daarbij de mogelijkheid om de premie aan te passen en/of preventieve maatregelen op te leggen, zoals de installatie van een alarm.
Uw brandverzekering dekt meestal ook uw huurdersaansprakelijkheid voor een vakantiewoning waar u tijdelijk verblijft.

Is uw vakantiewoning verzekerd?

In uw vakantiewoning is tegenslag spijtig genoeg niet uitgesloten. Dan is het nuttig om te weten dat de meeste brandverzekeringen ook uw huurdersaansprakelijkheid dekken voor een gehuurde vakantiewoning. Dat geldt voor iedere woning (in binnen- of buitenland) die u huurt van een derde en waarin u tijdelijk verblijft. Elke verzekeraar vult het begrip ‘tijdelijk’ op zijn eigen manier in. Meestal is dat enkele weken, tot maximaal enkele maanden. Dit controleert u best vooraf in uw contract. Zo vertrekt u met een gerust gemoed.

Let wel op: bent u zelf eigenaar van een vakantieverblijf, dan moet u altijd een aparte brandverzekering afsluiten. Zelfs al verblijft u er maar tijdelijk.
Een diefstalverzekering geldt ook voor voorwerpen die u ‘tijdelijk verplaatst naar een ander gebouw’ - de bagage die u meeneemt op reis.Koen Verdoodt

Uw diefstalverzekering gaat mee op reis

Hebt u de bijkomende waarborg ‘diefstal en vandalisme’ voor uw inboedel onderschreven? Dan geldt die ook voor voorwerpen die u ‘tijdelijk verplaatst naar een ander gebouw’ - de bagage die u meeneemt op reis. U bent verzekerd als inbrekers binnendringen in uw gehuurde vakantiewoning, maar ook bij overval of bedreiging op straat, op het openbaar vervoer, tijdens een car-jacking, enzovoort. Sommige diefstalverzekeringen dekken ook diefstal uit een slotvaste locker, bijvoorbeeld in een museum. Hou wel rekening met de uitkeringslimieten. Die vindt u in uw contract.

Voor uw dure voorwerpen of juwelen sluit u best een afzonderlijke diefstalverzekering af.

Wilt u graag meer weten? Contacteer dan zeker uw relatiebeheerder.

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Koen Verdoodt Director Marketing Mobility - Pricing & Digital Strategy
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen

De inlichtingen en meningen opgenomen in onderhavig artikel zijn toelichtingen met een louter informatief karakter. Zij kunnen in geen geval beschouwd worden als adviezen of aanbevelingen van fiscale, juridische of andere aard. Zij houden geen rekening met uw persoonlijke situatie. Wij verzoeken u dan ook uw raadsman te contacteren vooraleer enige beslissing te nemen die rechtstreeks of onrechtstreeks gebaseerd is op de inlichtingen vervat in deze communicatie. Deze Algemene Bankvoorwaarden vormen het algemene kader van de conventionele relatie tussen BNP Paribas Fortis NV kredietinstelling met maatschappelijke zetel gevestigd is in 1000 Brussel, Warandeberg 3 - B.T.W. BE 0403.199.702 - RPR Brussel, onder het prudentieel toezicht van de Nationale Bank van België, Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel en de controle inzake beleggers- en consumentenbescherming van de Autoriteit van Financiële Diensten en Markten (FSMA), Congresstraat 12-14, 1000 Brussel en ingeschreven als verzekeringsagent onder FSMA-nr. BE 0403.199.702.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven