Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Eerste blik op de nieuwe meerwaardebelasting
Fiscaliteit Volgen De categorie volgen
2 JUL

Eerste blik op de nieuwe meerwaardebelasting

2.7.2025
Philipp Bollen – Director Estate Planning
Philipp Bollen Director Estate Planning
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 2.7.2025 15:16
Gepubliceerd op 2.7.2025 15:16
Op 30 juni 2025 besliste de Arizonaregering over de modaliteiten van de meerwaardebelasting op financiële activa. De details op wetgevend vlak worden nu uitgewerkt. We vatten samen wat we al weten.

Basisprincipes

De meerwaardebelasting is van toepassing op belastingplichtigen, onderworpen aan de personenbelasting en de rechtspersonenbelasting (VZW's, stichtingen,…). Ze treedt in werking op 1 januari 2026. Stichtingen en VZW’s, die van de overheid de toestemming hebben om giften te ontvangen die fiscaal aftrekbaar zijn, ontsnappen eraan.
De belasting slaat op financiële activa zoals aandelen, beursgenoteerde of niet-beursgenoteerde effecten, verzekeringsproducten, cryptomunten, beleggingsgoud enzovoort. Realiseert u meerwaarde op een groepsverzekering, pensioenfonds of op de derde pensioenpijler, dan is die vrijgesteld.

Basistarief en vrijstelling

Het basistarief bedraagt 10%. Als belastingplichtige, geniet u van een jaarlijkse vrijstelling van 10.000 euro per jaar. Dat bedrag zal uiteraard geïndexeerd worden. Gebruikt u deze vrijstelling niet, dan mag u gedurende vijf jaar telkens 1.000 euro overzetten naar het volgende jaar. De wetgever maakt zo een maximale vrijstelling mogelijk van 15.000 euro; op voorwaarde dat u maar één keer om de 5 jaar een meerwaarde realiseert. Voor een koppel betekent dat dus een plafond van 30.000 euro.
De fiscus belast alleen de meerwaarden die u na 31 december 2025 realiseert.Philipp Bollen

Historische meerwaarden

De meerwaardebelasting zal rekening houden met de evolutie van de waarde van uw belegging tot en met 31 december 2025. De fiscus belast alleen de meerwaarden die u na deze datum realiseert.
De koers van sommige van uw effecten zou op 31 december 2025 ook lager kunnen zijn dan de aanschaffingswaarde. In dat geval mag u de hogere aanschaffingswaarde in aanmerking nemen. Let wel: deze optie is beperkt tot 5 jaar na inwerkingtreding van de regeling.
Als er geen beurskoers beschikbaar is, mag u voor de waarde per 31 december 2025 gebruikmaken van een verslag van een accountant of bedrijfsrevisor. De fiscus behoudt zich echter het recht voor om deze waarde te betwisten.

De meerwaardebelasting bij een aanmerkelijk belang?

Als u minstens 20% van de aandelen van een onderneming bezit en vervreemdt, valt u onder een gunstiger stelsel: een vrijstelling van één miljoen euro. U hebt de mogelijkheid om deze vrijstelling eens om de vijf jaar te gebruiken. Tussen één en tien miljoen euro gelden bovendien getrapte lagere belastingtarieven.
De fiscus zal deze grens van 20% per persoon en op het moment van de verkoop berekenen. Bezit u maar 19 procent van een onderneming, dan blijven voor u de gewone tarieven van toepassing.
De wetgever wil vermijden dat de meerwaardebelasting wordt ontweken door aandelen te verschuiven via tussenholdings.Philipp Bollen

Speculatie en interne meerwaarde

In tegenstelling tot wat Jambon beoogde, blijft de bestaande meerwaardebelasting van 33% voor ‘abnormaal beheer’ - zoals speculatie - bestaan. De nieuwe belasting zal dus gelden voor het ‘normaal beheer’. Gaat het in uw geval om ‘beheer dat verder gaat dan het normaal beheer van een privé-vermogen’, dan betaalt u, zoals vandaag, een tarief van 33%.
De wetgever wil vermijden dat de meerwaardebelasting wordt ontweken door aandelen te verschuiven via tussenholdings. Daarom wordt de belasting van interne meerwaarden - tegen een tarief van 33 procent - binnen vennootschapsstructuren verstrengd.

Reynderstaks

De wetgever behoudt ook de bestaande Reynderstaks (30%) op opbrengsten van het obligatiegedeelte van het geviseerde fonds. De nieuwe meerwaardebelasting zal bovendien ook gelden over het niet-obligatiedeel.
Vandaag kunnen we nog geen antwoord bieden op een aantal vragen. We volgen het verder op en komen terug op antenne zodra er meer informatie beschikbaar is.

Hebt u nog verdere vragen, contacteer dan zeker uw relatiebeheerder.

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Philipp Bollen Director Estate Planning
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen

De inlichtingen en meningen opgenomen in onderhavig artikel zijn toelichtingen met een louter informatief karakter. Zij kunnen in geen geval beschouwd worden als adviezen of aanbevelingen van fiscale, juridische of andere aard. Zij houden geen rekening met uw persoonlijke situatie. Wij verzoeken u dan ook uw raadsman te contacteren vooraleer enige beslissing te nemen die rechtstreeks of onrechtstreeks gebaseerd is op de inlichtingen vervat in deze communicatie. Deze Algemene Bankvoorwaarden vormen het algemene kader van de conventionele relatie tussen BNP Paribas Fortis NV kredietinstelling met maatschappelijke zetel gevestigd is in 1000 Brussel, Warandeberg 3 - B.T.W. BE 0403.199.702 - RPR Brussel, onder het prudentieel toezicht van de Nationale Bank van België, Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel en de controle inzake beleggers- en consumentenbescherming van de Autoriteit van Financiële Diensten en Markten (FSMA), Congresstraat 12-14, 1000 Brussel en ingeschreven als verzekeringsagent onder FSMA-nr. BE 0403.199.702.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven