Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Langetermijnsparen blijft fiscaal voordelig
Fiscaliteit Volgen De categorie volgen
28 SEP

Langetermijnsparen blijft fiscaal voordelig

28.9.2023
Valérie Gauthier – Director Market and Distribution Development Save & Invest
Valérie Gauthier Director Market and Distribution Development Save & Invest
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 25.9.2023 09:08
Gepubliceerd op 28.9.2023 09:08
U hebt het deze zomer vast gelezen: de fiscale hervorming is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Dat is goed nieuws voor het langetermijnsparen. De fiscaal gunstige formule blijft tot nader order bestaan. Maar tot wanneer?
Begin dit jaar stelde minister Vincent Van Peteghem zijn plannen voor een fiscale hervorming voor. Daarin werd onder andere gepleit voor de afschaffing van het fiscale voordeel van het langetermijnsparen. De mogelijkheid om nog nieuwe contracten met een fiscale aftrekbaarheid af te sluiten zou vervallen vanaf 1 januari 2024. Voor bestaande contracten zou er niets veranderen. Maar de hervorming is niet doorgegaan. Dat is goed nieuws voor de toekomstige langetermijnspaarders. Zij kunnen hier ook na 1 januari 2024 nog mee starten met fiscaal voordeel. Voldoet u nu al aan de voorwaarden voor de belastingvermindering, dan hoeft u niet te wachten. Hoe vroeger u start, hoe sneller u van het fiscale voordeel gebruik kunt maken. Bovendien blijft de kans bestaan dat deze formule in de toekomst alsnog wordt afgeschaft.
De maximale storting voor 2023 bedraagt 2350 euro. Die storting levert een besparing op van 705 euro.Valérie Gauthier

Wat zijn de voordelen?

Langetermijnsparen via een levensverzekering is een spaarformule met een aantrekkelijk rendement. Als extraatje is er ook een belastingvermindering aan verbonden. Die bedraagt 30% van de premie die u fiscaal kunt inbrengen. Met andere woorden: op een premie van 1000 euro kunt u via uw belastingaangifte 300 euro besparen. De maximale storting voor 2023 bedraagt 2350 euro. Die storting levert een besparing op van 705 euro.

Goed om te weten:
  • U kunt een contract openen tot daags voor uw 65ste verjaardag. Ook daarna blijven premiestortingen mogelijk (als het contract dat toelaat).
  • U kunt het langetermijnsparen cumuleren met pensioensparen, de groepsverzekering van uw werkgever, een vapz-contract, een ipt, enzovoort.
Voor nieuwe leners die geen woonbonus krijgen, staat een woonkrediet de belastingvermindering van het langetermijnsparen niet meer in de weg.Valérie Gauthier

Welk bedrag kan ik storten?

Om de premie te berekenen die u fiscaal kunt inbrengen, doet u best beroep op uw relatiebeheerder. Uw persoonlijke maximumbedrag hangt inderdaad af van diverse elementen, zoals uw netto belastbaar inkomen, de aflossingen van lopende hypothecaire kredieten en eventueel bestaande contracten.

Wenst u meer informartie? Contacteer dan zeker uw relatiebeheerder.

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Valérie Gauthier Director Market and Distribution Development Save & Invest
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen

De inlichtingen en meningen opgenomen in onderhavig artikel zijn toelichtingen met een louter informatief karakter. Zij kunnen in geen geval beschouwd worden als adviezen of aanbevelingen van fiscale, juridische of andere aard. Zij houden geen rekening met uw persoonlijke situatie. Wij verzoeken u dan ook uw raadsman te contacteren vooraleer enige beslissing te nemen die rechtstreeks of onrechtstreeks gebaseerd is op de inlichtingen vervat in deze communicatie. Deze Algemene Bankvoorwaarden vormen het algemene kader van de conventionele relatie tussen BNP Paribas Fortis NV kredietinstelling met maatschappelijke zetel gevestigd is in 1000 Brussel, Warandeberg 3 - B.T.W. BE 0403.199.702 - RPR Brussel, onder het prudentieel toezicht van de Nationale Bank van België, Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel en de controle inzake beleggers- en consumentenbescherming van de Autoriteit van Financiële Diensten en Markten (FSMA), Congresstraat 12-14, 1000 Brussel en ingeschreven als verzekeringsagent onder FSMA-nr. BE 0403.199.702.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven