Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Leningen voor energiezuinige uitgaven
Krediet Volgen De categorie volgen
24 MRT

Leningen voor energiezuinige uitgaven

24.3.2023
Ingrid Jamet
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 13.1.2023 14:09
Gepubliceerd op 24.3.2023 08:00
Evoluerende prijzen, normen en een veranderende mindset bevorderen de ontwikkeling van duurzamere gebouwen en mobiliteitsoplossingen. In beide segmenten zijn energie- of renovatieleningen voordeliger.

Volgens een recente enquête willen twee op de drie Belgen dat banken de verlaging van de energiefactuur van hun klanten begeleiden. De banksector zet zich al enkele jaren in voor duurzamere financiering, en biedt oplossingen waarmee iedereen zijn energieverbruik kan verminderen.

Met de aanscherping van de milieunormen wordt dit steeds meer een verplichting. In het Vlaamse Gewest wordt een energierenovatie in 2023 alvast verplicht voor nieuwe eigenaars van woningen met een label lager dan D. Ongetwijfeld zullen de andere gewesten volgen.

Op het vlak van mobiliteit verbannen veel steden vandaag al de meest vervuilende voertuigen in hun lage-emissiezones (LEZ).
Energieleningen (lening op afbetaling) bieden een lagere rentevoet dan de traditionele leningen op afbetaling.Ingrid Jamet

Energieleningen op afbetaling

Of u uw eigendom bewoont, professioneel gebruikt of verhuurt: er zijn altijd financieringsoplossingen. Veel energiebesparende renovaties kunt u financieren met een energielening. Dit type consumentenkrediet biedt een lagere rentevoet dan de traditionele leningen op afbetaling. De voorwaarden zijn over het algemeen ook soepeler.

Een energielening (lening op afbetaling) laat bovendien toe een grote uitgave over meerdere jaren te spreiden, in plaats van de investeringen in één keer te moeten betalen. Als u uw spaargeld hebt belegd, hoeft u uw beleggingen dus niet op een slecht moment te verkopen of extra kosten te dragen.

Gevolgen voor de huurprijzen

Uitgaven die u kunt financieren met een energielening zijn onder andere:
  • de plaatsing van dubbele of driedubbele beglazing,
  • het isoleren van muren, vloeren en daken;
  • de installatie van zonnepanelen, een nieuwe verwarmingsketel of een energiezuiniger verwarmingssysteem;
  • de aanleg van een groendak;
  • de installatie van een domoticasysteem om het energieverbruik te verbeteren.
Deze investeringen hebben een positief effect op de planeet én op uw portemonnee doordat ze uw energieverbruik verminderen. Maar ze kunnen ook het energieprestatielabel (EPC) van het gebouw verbeteren. Dit verhoogt de waarde van het gebouw bij een verkoop of verhuur. Het EPC-label bepaalt zelfs de indexering van de huurprijzen (zie infographic).
U kunt voor milieuvriendelijkere mobiliteitshulpmiddelen profiteren van financieringsoplossingen met lage rente.Ingrid Jamet

Duurzame mobiliteit

Ondanks een vaak hogere aankoopkost, is een elektrisch voertuig voordeliger in totale kost, rekening houdend met de brandstofprijzen en de kost van onderhoud. Met andere vervoermiddelen kunt u zich dan weer gemakkelijker in de stad verplaatsen, bijvoorbeeld met een elektrische fiets.

Bovendien kunt u voor milieuvriendelijkere mobiliteitshulpmiddelen profiteren van financieringsoplossingen met lage rente. Voorbeelden hiervan zijn voertuigen met een A- of B-label voor de CO2-uitstoot, fietsen, e-scooters en oplaadpunten voor elektrische en hybride auto's.

Particuliere leasing op lange termijn biedt ook voordelen. Want door een voertuig te leasen in plaats van het te kopen, vermijdt u veel onzekerheden in verband met onder meer de wijzigende regelgeving en de doorverkoopwaarde.

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Ingrid Jamet
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen

De inlichtingen en meningen opgenomen in onderhavig artikel zijn toelichtingen met een louter informatief karakter. Zij kunnen in geen geval beschouwd worden als adviezen of aanbevelingen van fiscale, juridische of andere aard. Zij houden geen rekening met uw persoonlijke situatie. Wij verzoeken u dan ook uw raadsman te contacteren vooraleer enige beslissing te nemen die rechtstreeks of onrechtstreeks gebaseerd is op de inlichtingen vervat in deze communicatie. Deze Algemene Bankvoorwaarden vormen het algemene kader van de conventionele relatie tussen BNP Paribas Fortis NV kredietinstelling met maatschappelijke zetel gevestigd is in 1000 Brussel, Warandeberg 3 - B.T.W. BE 0403.199.702 - RPR Brussel, onder het prudentieel toezicht van de Nationale Bank van België, Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel en de controle inzake beleggers- en consumentenbescherming van de Autoriteit van Financiële Diensten en Markten (FSMA), Congresstraat 12-14, 1000 Brussel en ingeschreven als verzekeringsagent onder FSMA-nr. BE 0403.199.702.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven