Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Nieuwe auto: kopen of leasen?
Mobiliteit Volgen De categorie volgen
17 OKT

Nieuwe auto: kopen of leasen?

17.10.2022
Guillaume Gilmont – Retail Customer Advocacy Expert - Arval Belgium
Guillaume Gilmont Retail Customer Advocacy Expert - Arval Belgium
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 14.10.2022 14:19
Gepubliceerd op 17.10.2022 05:19
Eind 2021 reden er 6,7 miljoen wagens rond in België. 17.000 daarvan zijn aangeschaft via een ‘private lease’-formule. Dat cijfer stijgt jaarlijks met meer dan 1.500. Is leasen ook iets voor u?

Het toenemende succes van leasing heeft met een aantal factoren te maken:

  • De voorkeur voor een maandelijks vast budget bij leasing. Een eigen auto brengt variabele en mogelijk hoge kosten met zich mee, zeker na het verlopen van de garantieperiode;
  • de onzekerheid over de uitfasering van brandstofwagens;
  • de onzekerheid over de doorverkoopwaarde;
  • de professionele begeleiding en expertise van de leasingsmaatschappijen.
Zowel kopen als leasen hebben voor- en tegenstanders. Wij zetten de belangrijkste eigenschappen van beide formules op een rij.

Een eigen auto aanschaffen

Als u een eigen auto aanschaft - contant met uw spaargeld of op krediet – bent u echt eigenaar van die wagen en van uw mobiliteit. U kiest eender welk merk en model, en bepaalt zelf de kleur. U voegt extra opties en accessoires toe en plant zelf het onderhoud in. U beslist over de verzekering; over wie er met uw auto rijdt en aan wie u hem verkoopt (of net niet).

Uw eigen auto is uw vrijheid, al is die vrijheid deels ook een illusie. Onverwachte kosten, bijvoorbeeld door technische problemen, horen er soms bij.

Als u uw wagen met eigen middelen aankoopt, is dat geld bovendien niet beschikbaar voor investeringen. Een auto – behalve sommige oldtimers – is trouwens geen investering, maar een kostenpost.
Leasing is niet goedkoper of duurder dan de aankoop van een eigen wagen, maar heeft het voordeel van duidelijkheid.Guillaume Gilmont

Een wagen leasen

Een wagen leasen, is meer dan zomaar een alternatieve financieringsmethode. U betaalt een vaste maandelijkse som voor het gebruik van een voertuig dat u zelf kiest, met inbegrip van de vaste kosten (verzekering, reparatie en onderhoud, banden ...). U geniet bovendien de expertise van de leasingmaatschappij, die meestal merk- en brandstofonafhankelijk is en u de auto voorstelt die het best bij uw behoeften aansluit.

Leasing is niet goedkoper of duurder dan de aankoop van een eigen wagen, maar heeft het voordeel van duidelijkheid. U betaalt een vaste, stabiele huurprijs in ruil voor een volledig pakket aan diensten en gemoedsrust.

Veranderende gewoonten

Leasecontracten zijn trouwens veel flexibeler dan velen aannemen. U past de looptijd en het aantal inbegrepen kilometers gemakkelijk aan. Dat heeft een onmiddellijke weerslag op de maandelijkse huurprijs.

U hebt ook de mogelijkheid om een leasecontract voortijdig beëindigen, maar dan betaalt u wel een verbrekingsvergoeding.

De markt van mobiliteit is volop in verandering. Private leasing blijft groeien in populariteit op de huidige automarkt. Private lease is niet voor iedereen geschikt, maar deze formule zal de komende maanden en jaren zeker velen blijven aanspreken.

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Guillaume Gilmont Retail Customer Advocacy Expert - Arval Belgium
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven