Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Wat met uw wettelijk pensioen na de pensioenhervorming?
Pensioen Volgen De categorie volgen
22 JAN

Wat met uw wettelijk pensioen na de pensioenhervorming?

22.1.2018
Koen De Leus – Chief Economist
Koen De Leus Chief Economist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 6.5.2018 17:55
Gepubliceerd op 22.1.2018 07:03
België is een koploper volgens een nieuw internationaal rapport. Bijna nergens is de kloof tussen de gemiddelde leeftijd waarop mensen met pensioen gaan en de gemiddelde levensverwachting zo groot als in ons land. "Op termijn is die scheefgetrokken verhouding niet langer houdbaar", stelt Koen De Leus.

Overzicht

  • Belgen werken nog altijd niet lang genoeg
  • De regeringshervormingen van eind 2017 zijn een stap in de goede richting
  • Het wettelijk pensioen volstaat niet meer om van een rustige oude dag te genieten
  • De regering besliste het pensioensparen fiscaal nog extra te stimuleren
  • Het zou een goed idee zijn ook het aanvullend bedrijfspensioen te verplichten
"Vrouwen gaan in België nu gemiddeld op hun zestigste met pensioen, voor mannen ligt de gemiddelde leeftijd op 61 jaar. Dat betekent dat mannen en vrouwen dan nog meer dan twintig jaar te leven hebben. Ons pensioenstelsel kan dat eenvoudigweg niet dragen", stelt Koen De Leus. "De regering trok de pensioenleeftijd in ons land op tot 67, maar dat maakt niet zo veel uit als de meeste mensen al ruim vijf jaar eerder uit het arbeidscircuit stappen. Ik denk dat we mensen meer moeten beboeten als ze de wettelijke pensioenleeftijd niet respecteren. De helft van de 55-64-jarigen in ons land werkt niet meer. Ook daarmee scoren we een stuk slechter dan de andere Europese landen."  
Pensioneren kan je leren

Pensioenhervormingen

De regering wil met haar pensioenhervormingen van eind 2017 vooral ook het pensioen van de volgende generaties veiligstellen. "Een mooi begin, maar het gaat lang niet ver genoeg", stelt De Leus. "Vandaag schommelt het gemiddeld pensioen voor werknemers rond 1.200 euro per maand. Dat zal over pakweg twintig jaar wellicht niet zoveel minder zijn, maar wat is diezelfde 1.200 euro dan nog waard, als je rekening houdt met de inflatie? Het zal zeker niet volstaan om van een rustige oude dag te genieten. Het aantal mensen dat bijdraagt aan de pensioenkas, moet de volgende jaren stevig de hoogte ingaan. En we moeten ook langer aan de slag blijven. Alleen zo kunnen we het tij nog keren."
Het is een goede zaak dat de regering het pensioensparen extra wil stimuleren door het spaarbedrag met fiscaal voordeel op te trekken.Koen De Leus

Pensioensparen

Naast het wettelijk pensioen zijn er ook nog de tweede en derde pensioenpijler: een aanvullend pensioen via de werkgever en het pensioensparen. "De regering wil het pensioensparen stimuleren door het jaarlijks spaarbedrag met fiscaal voordeel op te trekken tot 1.200 euro. Dat is een goede zaak. Maar laat ons realistisch zijn: je bouwt een mooi extraatje op, maar ook niet meer dan dat. Ik zou het een goed idee vinden om het aanvullend bedrijfspensioen te veralgemenen of zelfs wettelijk te verplichten. De combinatie van die drie pijlers zou ons toch al een stuk steviger wapenen tegen de pensioenbom die op ons afkomt."

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Koen De Leus Chief Economist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Trefwoorden: Pensioen Vermogen
Deel:
Later lezen

De inlichtingen en meningen opgenomen in onderhavig artikel zijn toelichtingen met een louter informatief karakter. Zij kunnen in geen geval beschouwd worden als adviezen of aanbevelingen van fiscale, juridische of andere aard. Zij houden geen rekening met uw persoonlijke situatie. Wij verzoeken u dan ook uw raadsman te contacteren vooraleer enige beslissing te nemen die rechtstreeks of onrechtstreeks gebaseerd is op de inlichtingen vervat in deze communicatie. Deze Algemene Bankvoorwaarden vormen het algemene kader van de conventionele relatie tussen BNP Paribas Fortis NV kredietinstelling met maatschappelijke zetel gevestigd is in 1000 Brussel, Warandeberg 3 - B.T.W. BE 0403.199.702 - RPR Brussel, onder het prudentieel toezicht van de Nationale Bank van België, Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel en de controle inzake beleggers- en consumentenbescherming van de Autoriteit van Financiële Diensten en Markten (FSMA), Congresstraat 12-14, 1000 Brussel en ingeschreven als verzekeringsagent onder FSMA-nr. BE 0403.199.702.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven