Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Naar een duurzamere wereld na het coronavirus
Beleggen Volgen De categorie volgen
9 JUL

Naar een duurzamere wereld na het coronavirus

9.7.2020
Caroline Palumbo – Investment Communication Manager
Caroline Palumbo
Caroline Palumbo Investment Communication Manager
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 8.7.2020 11:27
Gepubliceerd op 9.7.2020 05:27
Volgens het Internationaal Energieagentschap zou de CO2-uitstoot in 2020 met 8% dalen. Om de uitdaging van de opwarming van de aarde aan te gaan, zijn snel nieuwe economische modellen nodig.

Overzicht

  • De corona- en klimaatcrises vertonen gelijkenissen
  • Nieuwe economische modellen zijn nodig voor een structurele daling van de CO2-uitstoot
  • Burgers, ngo’s, politici en bedrijven zetten zich in om oplossingen te bieden
  • De lockdown bewijst dat de mensheid zich kan verenigen rond een universele kwestie
  • Een beter beheer van de waardeketen zal de economie weerbaarder maken
De coronacrisis werd al snel vergeleken met de klimaatcrisis. Beide laten ons met een vergrootglas naar onze onverantwoordelijke levensstijl kijken en zijn gelinkt aan het verlies van biodiversiteit. Ze vragen verantwoordelijkheid van de burger en moedigen wetenschappelijke innovatie aan. Tegelijk dwingen ze de politieke wereld om verder te kijken dan naar wat binnen de mandaten valt.

Maar daar houdt de vergelijking op. Om de doelstellingen van de Klimaatconferentie van Parijs te bereiken, zou wat zich dit jaar heeft afgespeeld, elk jaar tot 2030 moeten gebeuren. Een grondige verandering in onze economische modellen is essentieel om te voorkomen dat we later opnieuw recessies en sociale crises beleven.
Hun voorstellen zijn gebaseerd op een model dat inherent is aan duurzame ontwikkeling: dialoog en transversaliteit.

Grote respons

Deze noodzakelijke groene relance zette heel wat in beweging. Op initiatief van Pascal Canfin, voorzitter van de Milieucommissie van het Europees Parlement, werd een column gepubliceerd in verschillende Europese kranten. Die werd ondertekend door elf milieuministers, een honderdtal ngo's en tientallen ondernemingen, waaronder BNP Paribas.

Andere talrijke initiatieven getuigen van een echte herwaardering van het publieke debat. Burgers, ngo's, politici, wetenschappers en ondernemingen uit alle sectoren komen samen. Ze benadrukken allemaal de noodzaak om de wereld van morgen heruit te vinden. Hun voorstellen zijn gebaseerd op een model dat inherent is aan duurzame ontwikkeling: dialoog en transversaliteit.
Meer dan de helft van de wereldbevolking ging in lockdown. En dat verenigde de mensheid om samen een universele kwestie het hoofd te bieden.Caroline Palumbo

Nieuwe waarden

Die grote respons staat gelijk aan de uitdagingen. De coronacrisis is namelijk hét moment om de strijd tegen de opwarming van de aarde te versnellen. De maatregelen die we vandaag nemen om de economie nieuw leven in te blazen, zullen de komende tien jaar voelbaar zijn. Meer dan de helft van de wereldbevolking ging in lockdown. En dat verenigde de mensheid om samen een universele kwestie het hoofd te bieden. De crisis toonde ook hoe het anders kan: minder onnodige verplaatsingen, meer telewerk, steun van handel met korte distributieketens, meer solidariteit... Voor sommigen herstelde ze zelfs het vertrouwen in de beschermende en universeel geëngageerde natiestaat.

Meer lokale economie?

De gezondheidscrisis heeft aangetoond hoe kwetsbaar bevoorradingsketens zijn in een geglobaliseerde economie. Het verplaatsen van bepaalde activiteiten - zoals het vervaardigen van batterijen of hernieuwbare energie - heeft verschillende voordelen. Het maakt onze regio's minder kwetsbaar voor problemen in groeilanden en creëert lokaal extra jobs.

Ook op de financiële markten blijkt dit. Ondernemingen met de beste ESG-praktijken en een flexibele bevoorradingsketen hielden het beste stand. Een zegen voor de duurzame investeerder, die bevestiging heeft gekregen dat zinvol beleggen misschien ook wel rendabeler is.

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in
Caroline Palumbo

Uw expert

Caroline Palumbo Investment Communication Manager
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven