Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
China lanceert meest ambitieuze stimulipakket sinds pandemie
Actualiteit Volgen De categorie volgen
25 SEP

China lanceert meest ambitieuze stimulipakket sinds pandemie

25.9.2024
Yannick Verloove – Global Equity Specialist
Yannick Verloove
Yannick Verloove Global Equity Specialist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 25.9.2024 09:28
Gepubliceerd op 25.9.2024 09:28
China heeft plannen uit de doeken gedaan om de economie te ondersteunen met een nieuwe ronde van stimuleringsmaatregelen.

Overzicht

  • Maatregelen om de aandelenmarkten te ondersteunen.
  • Olieprijs kent heropleving
  • Positief nieuws voor luxe-aandelen
  • Consumentenvertrouwen in de VS daalt

Hiertoe behoren renteverlagingen om leningen te stimuleren, plus een vermindering van de hoeveelheid reserves die banken moeten aanhouden ten opzichte van hun activa - een stap die hen in staat zal stellen meer uit te lenen.

Het meest in het oog springende initiatief is het plan om de rente op bestaande hypotheken met een half procentpunt te verlagen. De hoop is dat huishoudens het extra geld zullen uitgeven, in plaats van het weg te stoppen in spaargeld.

Maatregelen om de aandelenmarkten te ondersteunen.

Om deze initiatieven echter duurzaam maken, is er meer nodig om de talrijke structurele uitdagingen van het land aan te pakken. Veel van wat werd aangekondigd, waren namelijk herhalingen of uitbreidingen van het beleid dat Peking vroeger reeds uitprobeerde, maar dat weinig zoden aan de dijk heeft gebracht om gezinnen te overtuigen onroerend goed te kopen of geld te lenen.

De Chinese economie is dus nog niet uit het slop. China riskeert een nieuwe handelsoorlog en importtarieven van 60% als Donald Trump wordt gekozen als president, terwijl het geopolitieke getouwtrek voortduurt en de Biden-administratie de beperkingen voor China blijft aanscherpen. China's vergelding, waaronder strengere beperkingen voor Amerikaanse bedrijven, is ook een gevaar gezien het de eigen economische groei belemmert.

Het goede nieuws voor beleggers is dat de stimuleringsmaatregelen in ieder geval voorlopig moeten voorkomen dat de groeivertraging in China de vooruitzichten voor de wereldeconomie hypothekeert. 

Olieprijs kent heropleving

De olieprijzen stegen op dinsdag onder meer als gevolg van de Chinese stimulusaankondigingen. China importeerde vorig jaar meer ruwe olie dan enig ander land, dus een aantrekkende groei kan een belangrijk effect hebben op de vraag naar olie.

Het stimuleringspakket van China is niet het enige nieuws dat de prijzen van ruwe olie ondersteunt. Beleggers wegen ook de mogelijke impact af van het aanhoudende conflict in het Midden-Oosten en de dreiging van een tropische cycloon die later deze week het Caraïbisch gebied zou kunnen treffen. Amerikaanse producenten hebben reeds personeel uit de Golf van Mexico geëvacueerd in afwachting van de storm.

Positief nieuws voor luxe-aandelen

Onder meer grote luxeaandelen leidden de Europese indexen dinsdag hoger. China is een belangrijke markt voor luxebedrijven en hun aandelen zijn dit jaar gedaald door zorgen over een vertraging van de uitgaven in luxeartikelen. Of de geldinjectie van Peking de ook de verkoop van goederen zoals voedings-, drank- of luxeartikelen zal opdrijven, valt nog te bezien, maar de koersbewegingen van dinsdag zijn een teken dat aandeelhouders alvast hopen dat het tij in China aan het keren is.

Consumentenvertrouwen in de VS daalt

Een negatieve noot die het enthousiasme op de beurzen temperde waren de cijfers rond het consumentenvertrouwen in de VS: dat daalde in september omdat Amerikanen zich zorgen blijven maken over de toestand van de arbeidsmarkt.

De index van het consumentenvertrouwen daalde van 105,6 in augustus naar 98,7 in september. Economen verwachtten voor september een gemiddeld een cijfer van 104.

De daling van september, die het gevolg was een hoger pessimisme over de huidige en toekomstige economische omstandigheden, was de grootste sinds augustus 2021.

Zorgen over de arbeidsmarkt zijn deels de reden waarom de Fed vorige week de rente met een half procentpunt verlaagde, in de hoop dat een soepeler monetair beleid de arbeidsomstandigheden stabiel zal houden.

Kerncijfers van 24/9/2024

Index Slotkoers +/- sinds begin 2024
België: Bel-20 4247,08 0,34% 14,55%
Europa: Stoxx Europe 600 519,70 0,66% 8,49%
VS: S&P500 5732,93 0,25% 20,19%
Japan: Nikkei 37940,59 0,57% 13,38%
China: Shangai Composite 2863,13 4,16% -3,76%
Hongkong: Hang Seng 19000,56 4,13% 11,46%
Euro/dollar 1,12 0,17% 0,95%
Brent olie 75,01 1,02% -3,45%
Goud 2645,54 0,65% 28,09%
Belgische 10 jaarsrente 2,76
Duitse 10 jaarsrente 2,14
Amerikaanse 10 jaarsrente 3,74
Bron: Refinitiv Datastream

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in
Yannick Verloove

Uw expert

Yannick Verloove Global Equity Specialist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven