Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Europese beurzen maken inhaalbeweging
Actualiteit Volgen De categorie volgen
17 FEB

Europese beurzen maken inhaalbeweging

17.2.2025
Patrick Casselman – Senior Equity Specialist
Patrick Casselman Senior Equity Specialist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 17.2.2025 09:37
Gepubliceerd op 17.2.2025 09:37
De beurzen werden vorige week ondersteund door een overwicht aan meevallende bedrijfsresultaten. Die in Europa kregen een extra duwtje door hoop op het einde van de oorlog in Oekraïne.

Trump’s invoertarieven laten niet te veel sporen na

De beurzen lagen niet te veel wakker van het nieuwe Amerikaanse invoerrecht van 25% op aluminium en staal, dat vooral Mexico en Canada treft. En als Trump dreigt met wederkerige importtarieven (even hoog als andere landen toepassen op hun invoer van Amerikaanse goederen), dan biedt dat voor Europa misschien nog de kans om sommige invoerrechten op Amerikaanse goederen te verlagen (bv. de 10% op Amerikaans auto’s) om zo te vermijden dat de VS zijn tarieven ten aanzien van Europa moet verhogen.

Amerikaanse inflatie loopt weer op

De Amerikaanse inflatie over de maand januari kwam hoger uit dan verwacht. De inflatie steeg van 2,9% naar 3% en de kerninflatie steeg van 3,2 naar 3,3%, terwijl op een daling tot 3,1% gerekend was.

Nadat de inflatie in de VS in 2023 en het grootste deel van 2024 een dalende trend vertoonde tot een tussentijds dieptepunt van 2,4% in september, zit deze sindsdien al 4 maanden weer in de lift. De voorgaande week was ook al gebleken dat de looninflatie terug oploopt tot ruim 4%. Dit geeft de Fed voorlopig geen reden om de rente verder te verlagen.

Europese beurzen zijn het jaar stevig gestart.

Al voor de achtste achtereenvolgende week sloot de Stoxx Europe 600 hoger af (+1,8%). Dit vooral dankzij de publicatie van beter dan verwachte bedrijfsresultaten en vooruitzichten (o.a. in de luxe- en industriële sector) en ondersteund door toenemende hoop op een einde aan de oorlog in Oekraïne, nu de Amerikaanse president onderhandelingen opstart met Poetin en Zelensky. Deze pan-Europese beursindex noteert daarmee sinds begin dit jaar al op een winst van 8,8%.

Euro Stoxx 50 bereikt 25 jaar oude record

De engere Eurostoxx 50 (met de grootste marktkapitalisaties uit de eurozone) doet nog beter met +12,2% sinds jaarbegin en kon daarmee zijn 25 jaar oude record eindelijk evenaren. De voorbije jaren hebben enkele Europese succesaandelen hiertoe bijgedragen: Hermès, LVMH, ASML, SAP, Deutsche Telekom, Siemens, Schneider, Airbus, Air Liquide, EssilorLuxottica…

En sinds vorig jaar heeft ook de heropleving van de bankaandelen een extra duwtje gegeven. De voorbije week waren het vooral de cyclische aandelen die uit het dal klommen: auto’s, industrie en chemie.

De S&P 500 won afgelopen week ook een behoorlijke 1,5%, maar blijft met 4% winst sinds jaarbegin toch iets achter. Maar herinner dat de Amerikaanse beursindex er vorig jaar al een forse rit van +23% had opzitten tegenover slechts 6% voor de Europese. Het lijkt er intussen wel op dat de achterblijvers van vorig jaar nu een forse inhaalbeweging hebben ingezet: de Europese en Chinese beurzen.

Van waar die plotse inhaalbeweging van de Europese beurzen?

Wel ergens eigenaardig dat die inhaalbeweging nu opeens gebeurt, terwijl Europa qua economische en winstgroei nog steeds moet onderdoen voor het land van Donald Trump, en deze laatste zowel Europa als China bedreigt met hogere invoerrechten.

Als we zoeken naar redenen, dan vinden we er wel enkele.

  • De ECB gaat door met renteverlagingen, terwijl de Fed (op zijn minst tijdelijk) gestopt is. De obligatierentes in Europa zijn al aanzienlijk lager dan in de VS en een lagere rente ondersteunt de aandelenmarkten.
  • De sterke dollar tegenover de euro levert voor Europese multinationals positieve translatie-effecten op (ze verkopen gemiddeld toch ruim een derde van hun omzet in dollar), terwijl er voor Amerikaanse multinationals negatieve translatie-effecten zijn.
  • De waarderingen op de Europese beurzen waren al altijd lager, maar misschien was de waarderingskloof tussen de VS (K/W: 23) en Europa (K/W: 14) wel wat te extreem opgelopen. De beleggersvoorkeur was te veel doorgeslagen in de richting van Amerikaanse aandelen, zodat de positionering wat te éénzijdig geworden was.
  • Maar de belangrijkste trigger voor een terugkeer van de beleggersappetijt voor Europese aandelen komt allicht van de start van vredesonderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland. Indien er op zijn minst een staakt-het-vuren zou komen en hopelijk een meer permanente vredesdeal, zou Europa genieten van een afnemende risico-aversie, lagere gas- en elektriciteitsprijzen, en een rol in de wederopbouw van Oekraïne. 

En deze week: nog meer bedrijfsresultaten en geopolitiek

Deze week kijken we dan ook uit naar hoe de vredesgesprekken verlopen en of Trump nog iets aankondigt op het vlak van handelstarieven. Daarnaast is er het vervolg van het resultatenseizoen, met o.a. enkele Europese industriële zwaargewichten: Airbus, Schneider, Mercedes, Air Liquide…

Op macro-economisch vlak worden de recentste PMI-vertrouwensindicatoren voor de eurozone gepubliceerd. En volgende zondag kijken we uit naar de uitslag van de Duitse parlementsverkiezingen en of die in Europa een nieuwe wind kan doen waaien.

Kerncijfers van 10/2/2025 tot 14/2/2025

Index Slotkoers +/- Sinds begin 2025
België: Bel-20 4396,58 1,36% 3,10%
Europa: Stoxx Europe 600 552,41 1,78% 8,82%
VS: S&P 500 6114,63 1,47% 3,96%
Japan: Nikkei 39149,43 0,93% -1,87%
China: Shangai Composite 3346,72 1,30% -0,15%
Hongkong: Hang Seng 22620,33 7,04% 12,76%
Euro/dollar 1,05 1,59% 1,48%
Brent olie 75,01 0,44% 0,36%
Goud 2900,30 1,00% 10,47%
Belgische 10 jaarsrente 2,99
Duitse 10 jaarsrente 2,42
Amerikaanse 10 jaarsrente 4,48
Bron: Refinitiv Datastream

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Patrick Casselman Senior Equity Specialist
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven