Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Bemiddeling: van conflict naar gedragen oplossing
#MyFuture Entrepreneurship Volgen De categorie volgen
23 SEP

Bemiddeling: van conflict naar gedragen oplossing

23.9.2022
Noël De Smet – Senior Legal Counsel BNP Paribas Fortis - accredited mediator
Noël De Smet Senior Legal Counsel BNP Paribas Fortis - accredited mediator
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 20.9.2022 12:59
Gepubliceerd op 23.9.2022 06:00
Ons land is de Europese koploper wat betreft het aantal rechtszaken per 100.000 inwoners. Maar het kan ook anders. Sinds 2005 is bemiddeling een erkende procedure om geschillen op te lossen.
Ieder van ons heeft wellicht al talloze keren bemiddeld bij een ruzie of conflict. Dit is een van de oudste en meest natuurlijke manieren om een geschil op te lossen. In de juridische betekenis is bemiddeling een wettelijke procedure die uitgevoerd wordt door beroepsmensen. Een bemiddelaar is neutraal en spreekt open met alle partijen over hun behoeften, verwachtingen en drijfveren. Zo komen mensen, teams en organisaties tot oplossingen die ze zélf hebben bedacht en die dus veel beter gedragen worden. Dit in tegenstelling tot oplossingen die opgelegd worden door een rechter of arbiter en die minstens één, en soms zelfs alle partijen onvoldaan achterlaten.

Eén akkoord is tien processen waard

Sinds 2018 zijn rechters en advocaten verplicht om de partijen in een conflict te wijzen op de mogelijkheid van bemiddeling. De voordelen zijn legio. Bemiddeling werkt efficiënt omdat het op korte termijn perspectief biedt op een werkbare oplossing. Daardoor is het ook kostenbesparend en bevorderlijk voor duurzame relaties. Iedere bemiddeling verloopt bovendien in volkomen discretie. Derden hebben geen toegang tot informatie en de bemiddelaar is gebonden aan zijn beroepsgeheim. Schendingen van het beroepsgeheim kunnen strafrechtelijk gesanctioneerd worden. De procedure is ook vertrouwelijk. Als de bemiddelingspoging mislukt, kan wat er gezegd en geschreven werd achteraf niet gebruikt worden in een andere procedure.
Bemiddeling is kostenbesparend en bevorderlijk voor duurzame relaties.
Bemiddeling onder begeleiding van een erkend bemiddelaar biedt een uitweg zonder uw rechten te schaden of al te veel tijd te verliezen.

Ook iets voor u?

Alle soorten meningsverschillen en samenwerkingsproblemen komen in aanmerking voor bemiddeling. Een overeenkomst sluiten met een leverancier of collega-zelfstandige? Ruzie op de werkvloer? Discussie over contracten? Familiaal ondernemen wordt een hel? Een geschil met de overheid? Bemiddeling onder begeleiding van een erkend bemiddelaar biedt een uitweg zonder uw rechten te schaden of al te veel tijd te verliezen. Zelfs als een geschil aanhangig is voor een rechtbank, is bemiddeling mogelijk en kan de rechter op vraag van één partij een bemiddelaar aanstellen. U kunt deze piste ook op voorhand voorzien door een bemiddelingsclausule in te bouwen in bijvoorbeeld (handels)contracten, vennootschapsstatuten of bij associaties van zelfstandigen.

Meer weten? Surf naar de website van de Federale bemiddelingscommissie of bespreek dit met uw relatiebeheerder.

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Noël De Smet Senior Legal Counsel BNP Paribas Fortis - accredited mediator
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven