Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Tien vragen over de meerwaardebelasting beantwoord
Fiscaliteit Volgen De categorie volgen
18 JUL

Tien vragen over de meerwaardebelasting beantwoord

18.7.2025
Philipp Bollen – Director Estate Planning
Philipp Bollen Director Estate Planning
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 17.7.2025 16:09
Gepubliceerd op 18.7.2025 05:09
Beleggers mogen zich binnenkort verwachten aan een meerwaardebelasting van 10%. Wat weten we hier al over? In afwachting van de definitieve teksten, beantwoorden we onder voorbehoud tien vragen.

Wie zal de meerwaardebelasting treffen?

De meerwaardebelasting viseert particulieren (onderworpen aan de personenbelasting) en rechtspersonen, zoals VZW’s en stichtingen (onderworpen aan de rechtspersonenbelasting). Ook bepaalde fiscaal transparante structuren, zoals de burgerlijke maatschap, komen in het vizier. De meerwaardebelasting is van toepassing als de aandeelhouders natuurlijke personen, VZW’s of stichtingen, of een combinatie van beide zijn.

Stichtingen en VZW’s die fiscaal aftrekbare giften mogen ontvangen, zijn vrijgesteld. Vennootschappen zijn ook uitgesloten van de meerwaardebelasting.
Beleggingen zoals pensioensparen, langetermijnsparen en groepsverzekeringen ontsnappen aan de meerwaardebelasting.

Welke beleggingen vallen onder de meerwaardebelasting?

De meerwaardebelasting zal van toepassing zijn voor heel wat financiële activa: aandelen (zowel beursgenoteerde als niet-beursgenoteerde), obligaties, fondsen en trackers,  geldmarktinstrumenten, allerhande derivaten (zoals opties, futures, swaps…), verzekeringsproducten (TAK-21, -23 en -26), cryptomunten en fysiek goud.

Beleggingen zoals pensioensparen, langetermijnsparen en groepsverzekeringen ontsnappen aan de meerwaardebelasting. Ook dividenden en interesten waarop u al 30% roerende voorheffing betaalde, blijven buiten schot. Tot slot blijven ook fysieke edelmetalen anders dan goud - zoals bijvoorbeeld zilver, platina en palladium - gespaard van de taks.
De fiscus neemt op 31 december 2025 een figuurlijke foto van uw portefeuille en belast alleen de meerwaarden die u daarna realiseert.

Hoe bepaalt de fiscus belastbare meerwaarde?

De fiscus neemt op 31 december 2025 een figuurlijke foto van uw portefeuille. Daarna zal hij alleen de meerwaarden belasten die u vanaf dat moment realiseert. De meerwaarde is gelijk aan de verkoopprijs, min de aankoopprijs. De fiscus houdt geen rekening met (beurs-)taksen of kosten.

Voor effecten die op 31 december 2025 minder waard zijn dan de prijs waarvoor u ze kocht, mag u de hogere aanschaffingswaarde als basis nemen. U mag dit doen tot 5 jaar na inwerkingtreding van de regeling, hetzij tot 31december 2030. Verkoopt u in 2031 of later, dan telt sowieso de waarde op 31 december 2025 als u de effecten eerder kocht.

Bouwde u posities gespreid op, dan geldt de First In - First Out-methode (FIFO). De effecten die u eerst kocht, beschouwt de fiscus als de eerste verkochte. Voor gespreide aankopen vóór 31 december 2025, telt de gemiddelde aankoopkoers als aanschaffingswaarde.

Hoeveel bedraagt de meerwaardebelasting en welk bedrag is vrijgesteld?

Het basistarief van de meerwaardebelasting is 10%. Een bedrag van 10.000 euro per belastingsplichtige is vrijgesteld. Dat bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd. Benut u de vrijstelling niet, dan mag u gedurende vijf jaar telkens 1.000 euro overdragen naar het volgende jaar, tot een maximum van 15.000 euro. Voor koppels, gehuwd onder een gemeenschapsstelsel, kan de vrijstelling dus oplopen tot 30.000 euro (geïndexeerd).

Bezit u minstens 20% van het aandelenkapitaal van een vennootschap?

Beleggers met een aanmerkelijk belang, krijgen een afwijkende regeling. Bezit u minstens 20% van het aandelenkapitaal van een vennootschap? Dan is de meerwaarde tot een bedrag van 1 miljoen euro vrijgesteld. Die vrijstelling mag om de vijf jaar opnieuw gebruiken. Boven die drempel geldt een progressief tarief.
U moet de vrijstelling van 10.000 euro zelf claimen via uw belastingaangifte.Philipp Bollen

Wordt de vrijstelling van 10.000 euro automatisch toegepast?

Nee, u moet de vrijstelling van 10.000 euro zelf claimen via uw belastingaangifte. Concreet zal u hiervoor al uw gerealiseerde meerwaarden moeten aangeven.

Hebt u in totaal voor minder dan 10.000 euro aan meerwaarden gerealiseerd? Dan bent u volledig vrijgesteld van meerwaardebelasting. U mag de ingehouden belasting dan volledig recupereren. Realiseerde u voor meer dan 10.000 euro aan meerwaarden? Dan krijgt u de belasting terug die u betaalde op de vrijgestelde schijf van 10.000 euro. Hou er rekening mee dat u de teveel ingehouden belasting pas zo’n twee jaar later zal terugkrijgen - na de verwerking van uw belastingaangifte.

Zijn niet-gerealiseerde meerwaarden belastbaar?

Dat is niet zo. Alleen de meerwaarden die u realiseert bij de verkoop van uw beleggingen, zijn onderworpen aan de meerwaardebelasting. Zolang u niet verkoopt, houdt de fiscus geen meerwaardebelasting in.

Zijn minwaarden aftrekbaar?

U mag minwaarden aftrekken van de meerwaarden die u in datzelfde jaar realiseerde. Minwaarden zijn alleen aftrekbaar voor beleggingen uit dezelfde categorie. Zo mag u bijvoorbeeld aandelenverliezen aftrekken van gerealiseerde meerwaarden op aandelen.

Het is niet mogelijk om minwaarden over te dragen naar de volgende jaren. U mag alleen minwaarden aftrekken die de fiscus vaststelt na de zogenaamde foto van 31 december 2025. Historische verliezen van vóór die datum zijn niet aftrekbaar.
Het is niet mogelijk om minwaarden over te dragen naar de volgende jaren.

Hoe wordt de meerwaardebelasting geïnd?

Een heffing aan de bron zal de standaardmethode zijn. Dat houdt in dat de Belgische financiële instellingen de meerwaardebelasting van 10% rechtstreeks inhouden van de gerealiseerde meerwaarden.

Als alternatief mag u ook kiezen voor een persoonlijke aangifte (opt-out). Daarbij moet u zelf aangifte doen van uw gerealiseerde meerwaarden. De Belgische financiële instellingen moeten in dat geval een fiscaal attest bezorgen aan de fiscus.

De meerwaarden die u realiseert op buitenlandse rekeningen, bij de verkoop van cryptomunten of bij de verkoop van fysiek goud, moet u sowieso zelf aangeven.
De Reynderstaks blijft gedeeltelijk bestaan.

Wat gebeurt er met de Reynderstaks?

De Reynderstaks is een belasting op beleggingsfondsen die meer dan 10% van hun activa beleggen in rentedragende effecten, zoals obligaties. De taks bedraagt 30%. Hij wordt berekend op de gerealiseerde meerwaarde van het obligatiegedeelte van het fonds. Deze taks blijft gedeeltelijk bestaan. Ze zal alleen nog toegepast worden op de rentecomponent van de meerwaarde.

Voor gemengde fondsen blijft het obligatiegedeelte onderworpen aan de Reynderstaks. Voor het aandelengedeelte zal de meerwaardebelasting van toepassing zijn.
De historiek van de roerende voorheffing maakt duidelijk dat tariefstijgingen niet uitgesloten zijn.Philipp Bollen

Zal het belastingtarief in de toekomst stijgen?

Dat is moeilijk te voorspellen. De historiek van de roerende voorheffing maakt alleszins duidelijk dat tariefstijgingen niet zijn uitgesloten. De roerende voorheffing steeg over de jaren heen van 15% tot de huidige 30%.

Hou er rekening mee dat de antwoorden op bovenstaande vragen gebaseerd zijn op ontwerpteksten. Die geven al een beeld van wat we mogen verwachten. Maar ze kunnen nog gewijzigd worden. We volgen dit nauwgezet op en komen hierop terug, zodra we meer informatie hebben.

Hebt u hier al vragen over, contacteer dan uw relatiebeheerder voor een persoonlijk gesprek.

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Philipp Bollen Director Estate Planning
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen

De inlichtingen en meningen opgenomen in onderhavig artikel zijn toelichtingen met een louter informatief karakter. Zij kunnen in geen geval beschouwd worden als adviezen of aanbevelingen van fiscale, juridische of andere aard. Zij houden geen rekening met uw persoonlijke situatie. Wij verzoeken u dan ook uw raadsman te contacteren vooraleer enige beslissing te nemen die rechtstreeks of onrechtstreeks gebaseerd is op de inlichtingen vervat in deze communicatie. Deze Algemene Bankvoorwaarden vormen het algemene kader van de conventionele relatie tussen BNP Paribas Fortis NV kredietinstelling met maatschappelijke zetel gevestigd is in 1000 Brussel, Warandeberg 3 - B.T.W. BE 0403.199.702 - RPR Brussel, onder het prudentieel toezicht van de Nationale Bank van België, Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel en de controle inzake beleggers- en consumentenbescherming van de Autoriteit van Financiële Diensten en Markten (FSMA), Congresstraat 12-14, 1000 Brussel en ingeschreven als verzekeringsagent onder FSMA-nr. BE 0403.199.702.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven