Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Verwoed verzamelaar? Denk aan successieplanning
Successie Volgen De categorie volgen
13 DEC

Verwoed verzamelaar? Denk aan successieplanning

13.12.2023
Lien Verdoodt – Estate Planner
Lien  Verdoodt
Lien Verdoodt Estate Planner
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 12.12.2023 15:09
Gepubliceerd op 13.12.2023 06:09
Verzamelt u kunst, juwelen, handtassen of oldtimers? Bij uw overlijden wordt ook deze collectie belast met successierechten. Als u tijdig handelt, vermijdt u fiscale drama’s.
Hebt u al nagedacht over wat er met uw kostbare verzamelingen gebeurt als u er niet meer bent? Het zou jammer zijn dat uw collectie verloren gaat omdat uw erfgenamen de successierechten niet kunnen betalen.

Een eenvoudige manier om een collectie in de familie te houden is ze te schenken. In sommige gevallen kan dat zelfs gratis. En ook als u tijdens uw leven nog zo lang mogelijk van uw collectie wilt genieten, zijn er oplossingen.

Schenken is een relatief eenvoudige manier om de successierechten te drukken. Op die manier verkleint u de belastbare basis waarop successierechten verschuldigd zijn. Al mag u zo’n vrijgevige daad niet lichtzinnig doen, want een schenking kunt u niet zomaar herroepen (behalve tussen echtgenoten).
Als u een erkenning van handgift opmaakt en laat registeren, zijn er schenkingsrechten verschuldigd, maar speelt de risicoperiode niet.

De handgift

U kunt een roerend goed - bijvoorbeeld een schilderij - overdragen via een handgift zonder schenkingsrechten. Fiscaal gezien geldt er dan een risicoperiode van drie jaar (in het Vlaamse en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest) of vijf jaar (in het Waalse Gewest). Dat wil zeggen: bij een overlijden van de schenker binnen de risicoperiode na de handgift is dit goed alsnog onderhevig aan successierechten.

Wilt u fiscale zekerheid? Dan kunt u een erkenning van handgift (ook een schenkingsbrief of pacte adjoint genoemd) opmaken en laten registeren. Daardoor zijn er schenkingsrechten verschuldigd, maar speelt de risicoperiode niet. Dit document vormt bovendien een bewijs dat de eigendom werd overgedragen.

Schenken via notariële akte

U kunt een kunstwerk of horlogecollectie ook schenken via de notaris. Een Belgische notaris is dan verplicht de schenking te registeren, waardoor er geen successierechten meer verschuldigd zijn bij een overlijden binnen de risicoperiode. U betaalt dan wel schenkingsrechten op de waarde van de geschonken goederen.

Wenst u het horloge nog te dragen na de schenking? Dan is een schenking met voorbehoud van vruchtgebruik de geschikte oplossing. Als vruchtgebruiker behoudt u zo de controle én het genot van uw geliefde object. De begiftigde kan als blote eigenaar uw object niet zomaar van de hand doen. U kunt verder nog een aantal modaliteiten voorzien, waaronder een beding van terugkeer bij vooroverlijden van de begiftigde.

Hebben u en uw partner allebei een mooie collectie, ieder binnen uw eigen vermogen? Dan kan een beding van aanwas fiscaal soelaas bieden.
Met een testament bent u zeker dat uw favoriete stukken terechtkomen bij de personen die u nauw aan het hart liggen.Lien Verdoodt

Andere oplossingen

Er zijn ook meer verregaande manieren om verzamelingen te structureren, bijvoorbeeld via een maatschap of een private stichting. Beide structuren maken het mogelijk om een ruimere collectie samen te houden, elk met hun specifieke eigenschappen.

Mogelijk wenst u geen overdracht bij leven te doen. Wil u er zeker van zijn dat uw designerhandtas bij uw petekind terechtkomt? Denk er dan aan om dat in uw testament te vermelden. Zo bent u zeker dat uw favoriete stukken belanden bij de personen die u nauw aan het hart liggen.

Tot slot staan we ook even stil bij de waardering van uw collectie. Los van de grote emotionele waarde kan het aangewezen zijn om u bij de waardebepaling te laten bijstaan door experts in deze materie.

Tijdig denken aan de planning en bescherming van uw collectie is essentieel. Onze Estate Planners begeleiden u hier graag bij.

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in
Lien  Verdoodt

Uw expert

Lien Verdoodt Estate Planner
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen

De inlichtingen en meningen opgenomen in onderhavig artikel zijn toelichtingen met een louter informatief karakter. Zij kunnen in geen geval beschouwd worden als adviezen of aanbevelingen van fiscale, juridische of andere aard. Zij houden geen rekening met uw persoonlijke situatie. Wij verzoeken u dan ook uw raadsman te contacteren vooraleer enige beslissing te nemen die rechtstreeks of onrechtstreeks gebaseerd is op de inlichtingen vervat in deze communicatie. Deze Algemene Bankvoorwaarden vormen het algemene kader van de conventionele relatie tussen BNP Paribas Fortis NV kredietinstelling met maatschappelijke zetel gevestigd is in 1000 Brussel, Warandeberg 3 - B.T.W. BE 0403.199.702 - RPR Brussel, onder het prudentieel toezicht van de Nationale Bank van België, Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel en de controle inzake beleggers- en consumentenbescherming van de Autoriteit van Financiële Diensten en Markten (FSMA), Congresstraat 12-14, 1000 Brussel en ingeschreven als verzekeringsagent onder FSMA-nr. BE 0403.199.702.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven