Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
Vijfde fiscale regularisatieronde uit de startblokken
Fiscaliteit Volgen De categorie volgen
17 JUL

Vijfde fiscale regularisatieronde uit de startblokken

17.7.2025
Philipp Bollen – Director Estate Planning
Philipp Bollen Director Estate Planning
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 17.7.2025 15:42
Gepubliceerd op 17.7.2025 15:42
De vierde ronde voor fiscale regularisaties liep tot eind 2023. De Kamer heeft de vijfde regularisatiemogelijkheid goedgekeurd. Deze zal voortaan een permanent karakter hebben.
Dit voorjaar kondigde de Arizonaregering een nieuwe fiscale en sociale regularisatieronde aan voor particulieren en ondernemingen. Het is al de vijfde regeling sinds 2004. Ze wordt daarom ook wel eens ‘EBA quinquies’ genoemd. Deze keer zal het een permanente regeling zijn. Dat wil zeggen dat ondernemingen en particulieren zonder de druk van een einddatum de mogelijkheid krijgen om hun fiscale en sociale zonden te regulariseren. De nieuwe regeling slaat op niet-betaalde federale belastingen, niet-betaalde sociale bijdragen en fiscaal verjaarde kapitalen.

Voor de regularisatie van niet-aangegeven nalatenschappen of gemengde dossiers – zoals inkomstenbelastingen en successierechten samen - is nog een akkoord met de gewesten nodig.
Voor belastingschulden die nog niet verjaard zijn, bedraagt de boete 30 procent. U moet ze betalen bovenop de oorspronkelijk verschuldigde belasting.Philipp Bollen

Wat is het tarief van de boete?

Voor belastingschulden die nog niet verjaard zijn, bedraagt de boete 30 procent. U moet deze boete betalen bovenop de oorspronkelijk verschuldigde belasting. De heffing kan verhoogd worden met gemeente- of agglomeratiebelasting. Voor fiscaal verjaarde kapitalen bedraagt de boete 45 procent. Beide tarieven liggen 5 procent hoger dan tijdens de vorige regularisatieronde.

Zelfstandigen die binnen hun sociaal statuut zondigden tegen hun sociale verplichtingen, moeten een boete van 20 procent betalen. Ze moeten deze boete betalen bovenop de achterstallige sociale bijdragen.

Aangifte

Net als bij de vorige regularisatierondes, moet u de aangifte indienen bij het contactpunt Regularisaties. Daar wordt het bedrag van de heffing vastgesteld. Nadat u de heffing betaald hebt, krijgt u een regularisatieattest.

Bij de aangifte moet u een verklaring toevoegen over het fraudeschema, over de omvang en de oorsprong van de geregulariseerde bedragen en over de btw-handelingen en kapitalen. U moet ook de periode opgeven waarin de kapitalen zijn ontstaan en de financiële rekeningen die u gebruikte.

Het regularisatieattest veegt definitief de spons over uw fiscale en strafrechtelijke zonden.Philipp Bollen

Fiscale en strafrechtelijke immuniteit

Het regularisatieattest veegt definitief de spons over uw fiscale zonden. Als u de heffing betaald hebt, kunnen de geregulariseerde inkomsten niet meer onderworpen worden aan bijkomende inkomstenbelastingen of (federale) btw-heffingen en registratierechten. De fiscus mag noch uw aangifte, noch de betaling van de regularisatieheffing, noch het regularisatieattest gebruiken als aanknopingspunt voor verdere fiscale onderzoeken.

Daarnaast biedt het regularisatieattest ook strafrechtelijke immuniteit. Zodra het dossier succesvol is afgerond, zullen fiscale misdrijven die verband houden met het geregulariseerde kapitaal niet meer strafrechtelijk worden vervolgd.

Het is aan te raden om uw dossier voor te bereiden met een gespecialiseerde adviseur. Contacteer uw relatiebeheerder voor meer informatie.

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Philipp Bollen Director Estate Planning
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen

De inlichtingen en meningen opgenomen in onderhavig artikel zijn toelichtingen met een louter informatief karakter. Zij kunnen in geen geval beschouwd worden als adviezen of aanbevelingen van fiscale, juridische of andere aard. Zij houden geen rekening met uw persoonlijke situatie. Wij verzoeken u dan ook uw raadsman te contacteren vooraleer enige beslissing te nemen die rechtstreeks of onrechtstreeks gebaseerd is op de inlichtingen vervat in deze communicatie. Deze Algemene Bankvoorwaarden vormen het algemene kader van de conventionele relatie tussen BNP Paribas Fortis NV kredietinstelling met maatschappelijke zetel gevestigd is in 1000 Brussel, Warandeberg 3 - B.T.W. BE 0403.199.702 - RPR Brussel, onder het prudentieel toezicht van de Nationale Bank van België, Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel en de controle inzake beleggers- en consumentenbescherming van de Autoriteit van Financiële Diensten en Markten (FSMA), Congresstraat 12-14, 1000 Brussel en ingeschreven als verzekeringsagent onder FSMA-nr. BE 0403.199.702.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven