Menu
Priority Banking
Private Banking
Wealth Management
De bank voor een wereld in verandering
De elektrische auto als thuisbatterij
Mobiliteit Volgen De categorie volgen
6 DEC

De elektrische auto als thuisbatterij

6.12.2022
Constance van de Vyvere – Product manager Arval Re-Lease
Constance van de Vyvere Product manager Arval Re-Lease
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Aangemaakt op 5.12.2022 10:02
Gepubliceerd op 6.12.2022 06:02
Zal uw elektrische auto als thuisbatterij fungeren? De wagen maximaal met zonnestroom opladen, is vandaag al mogelijk. Stroom leveren aan het net, is voorlopig nog toekomstmuziek.
De hoge energieprijzen maken iedereen alert voor slimme en duurzame oplossingen. Ook elektrische auto's bieden een aantal mogelijkheden.

Hebt u zonnepanelen, een digitale meter, een elektrische wagen en een laadpaal? Dan is het goedkoop én duurzaam om uw auto maximaal met uw eigen zonnestroom op te laden. Zelfgeproduceerde stroom is gratis – als we even de kosten van de installatie buiten beschouwing laten. Daarom gebruikt u die stroom best zoveel mogelijk zelf, in plaats van hem op het net te zetten. Verschillende fabrikanten bieden slimme systemen aan om het zelfverbruik te maximaliseren. Zo laadt u uw auto gratis op of laat u een droogkast of warmtepomp draaien op eigen zonnestroom.
Heeft uw auto een stopcontact? Dan sluit u er een caravan of elektrische fiets op aan. Thuis voedt u de droogkast of een mobiele airco.Constance van de Vyvere

Bidirectioneel laden

Helemaal mooi wordt het als u de zonnestroom uit uw autobatterij terug aan uw huis levert. In theorie is dat mogelijk; in de praktijk zijn er nog hindernissen. Een belangrijk aandachtspunt bij de teruglevering van stroom is het onderscheid tussen de verschillende technologieën (in toenemende mate van complexiteit):
  • V2D (Vehicle to Device): met uw auto een toestel van stroom voorzien;
  • V2H (Vehicle to Home): stroom naar uw thuisinstallatie sturen;
  • V2G (Vehicle to Grid): stroom op het net zetten vanuit uw auto.
V2D is de meest eenvoudige technologie. Heeft uw auto een stopcontact? Dan sluit u er een caravan of elektrische fiets op aan. Thuis voedt u de droogkast of een mobiele airco rechtstreeks met uw autobatterij.

Het betere werk

Om uw wagen echt als alternatief voor de thuisbatterij te gebruiken, is meer nodig: een gehomologeerde bidirectionele laadpaal én een elektrische auto die geschikt is voor stroom in twee richtingen. Er zijn al een aantal geschikte auto's op de markt. Fluvius heeft ondertussen al een eerste type laadpaal gehomologeerd.

Voor mensen die minder op de baan zijn en vaak thuiswerken, is dit een oplossing. Dat zal nog meer het geval zijn als het capaciteitstarief - dat het piekverbruik tracht af te toppen - binnenkort ingaat (vanaf 2023 in Vlaanderen). U laadt dan gratis zonnestroom op met uw autobatterij. Die geeft u af op momenten dat er veel verbruik is. De slimste systemen kiezen volautomatisch voor wat op dat moment de goedkoopste oplossing is.

U vond dit artikel de moeite?

Ontdek andere artikels in onze dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief

Ik schrijf mij in

Uw expert

Constance van de Vyvere Product manager Arval Re-Lease
Volgen De expert volgen
Bekijk alle experts
Deel:
Later lezen
De opinies op deze site zijn die van de auteurs en geven niet noodzakelijk het standpunt van BNP Paribas Fortis weer.

Doe mee met MyExperts

Blijf op de hoogte van de recentste beleggingstips

Al ingeschreven?

Meld u aan om het artikel te lezen.

Nog geen account? Inschrijven