Overzicht
- De manier waarop we ons verplaatsen verandert
- Files, stijgende brandstofkosten en anders werken dragen bij tot de shift
- Een mobiliteitsapp stelt de meest geschikte transportmiddelen voor
- Iedereen wordt daar beter van: gebruiker, werkgever, milieu en samenleving
De manier waarop we ons verplaatsen verandert. Vroeger was het vanzelfsprekend om elke dag met hetzelfde vervoermiddel van en naar het werk te gaan. Tegenwoordig is dat anders. We verplaatsen ons niet meer elke dag, leggen niet steeds hetzelfde traject af, en de auto is niet altijd de beste oplossing. Zeker niet nu de files terug zijn.
Wat als u op elk moment zou kunnen kiezen voor het beste vervoermiddel, aangepast aan uw traject en aan uw wensen en noden van die dag? Het antwoord: een slimme mobiliteitsapp. Die stelt u naargelang de omstandigheden (een combinatie van) een leasewagen, openbaar vervoer of deelmobiliteit voor. Dankzij een aantal technische evoluties en een veranderende kijk op mobiliteit wordt dit weldra realiteit.
Ketenmobiliteit
De tijd van onbeperkt rondrijden met een klassieke benzine- of dieselwagen lijkt voorbij. Oorzaken: de stijgende brandstofprijzen, de milieudruk, de invoering van de lage-emissiezones en stadstol, en de mogelijkheid van rekeningrijden. Op termijn evolueren we wellicht naar een budget voor woon-werkverkeer, aangevuld met een beperkt aantal privékilometers. Ook dat kan een incentive zijn om naar alternatieven uit te kijken, zeker als die efficiënter en sneller blijken dan de eigen (lease)wagen.
Als de app toont dat u een halfuur sneller op het werk bent met een combinatie van de auto, de trein en een deelstep, zou u dan voor deze vorm van ketenmobiliteit kiezen?
Mobiliteitsapps creëren een (r)evolutie in de mobiliteit, waarbij er alleen maar winnaars zijn: in de eerste plaats de gebruiker zelf.Philippe Kahn
En-en-verhaal
Mobiliteitsapps creëren een (r)evolutie in de mobiliteit, waarbij er alleen maar winnaars zijn:
- In de eerste plaats de gebruiker zelf. Die beschikt altijd over het best passende vervoersmiddel op het juiste moment, zonder uitsluitend voor een specifiek alternatief te moeten kiezen.
- Ten tweede: de werkgever. Want de mobiliteitsapp leidt tot meer tevreden medewerkers en verlaagt de CO2-impact. Bovendien regelt de app de fiscale optimalisatie en administratieve verwerking van mobiliteit binnen een cafetariaplan of het federaal mobiliteitsbudget.
- En tot slot: de samenleving als geheel omdat er minder auto's op de weg zijn, wat resulteert in minder CO2-uitstoot en fileleed.